Πρεσπιώτικη Γη

Oικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Λαιμό Πρεσπών Ν. Φλώρινας



Αρχική Παραγγελία Επικοινωνία Συνταγές
 

Συνταγές

Contract All | Expand All

Ρεβίθια

Μία συνταγή για Ρεβίθια από τη φίλη και Food Blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου.
Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και στο Blog της https://elpidaslittlecorner.gr/

Ρεβίθια αλλιώς

Δεν ξέρω αν είστε από αυτούς που αγαπάνε τα ρεβίθια αν δεν τα τρώτε, πρέπει να τα δοκιμάσετε έστω μια φορά. Και εγώ παλιότερα δεν μαγείρευα ρεβίθια, τώρα έχουν γίνει από τα αγαπημένα μας φαγητά όπως και να τα κάνω.

Πιστέψτε με υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψετε, είναι πολύ υγιεινά βάλτε τα στην κουζίνα σας και θα με θυμηθείτε. Πάμε στην κουζίνα μου να μοιραστώ μαζί σας τις συνταγές μου, να δείτε πόσο εύκολα και νόστιμα γίνονται.

Υλικά

1 κούπα ρεβίθια "Πρεσπιώτικη Γη"
1 κούπα ρύζι
5 κ.σ ελαιόλαδο
6 λεπτά κομμάτια πανσέτα
Αλάτι-πιπέρι ρίγανη-πάπρικα-ξύδι
Χυμό και ξύσμα λεμονιού

Σαλάτα

Λάχανο
2 ντομάτες
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ κοφτό μουστάρδα

Οδηγίες

Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια, αν πάλι το ξεχάσατε σας έχω την λύση. Βάζετε τα ρεβίθια με νερό που τα σκεπάζει να βράσουν, μόλις πάρουν βράσει κλείνετε την κουζίνα και αφήνετε όπως είναι την κατσαρόλα με το καπάκι μισή ώρα.

Στραγγίζετε τα ρεβίθια και προσθέστε ζεστό νερό, τα βράζετε για 30-40 λεπτά περίπου δοκιμάζετε όπως σας αρέσουν εμένα μου αρέσει να κρατάνε λίγο.

Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ λάδι την πανσέτα κομμένη σε μπουκιές, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, ανακατεύουμε και αφήνουμε μισή ώρα περίπου.
Πάντα βγάζουμε το κρέας νωρίτερα από το ψυγείο, δεν το μαγειρεύουμε από το ψυγείο στο τηγάνι.

Μόλις δούμε ότι τα ρεβίθια είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε το ρύζι, συνεχίζουμε για 10-12 λεπτά το βράσιμο και όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε

Προσθέτουμε 3 κ.σ λάδι στα ρεβίθια με το ρύζι και αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι και τα ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε να κάψει ένα αντικολητικό τηγάνι και ψήνουμε την πανσέτα, δύο λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε τα ρεβίθια και επάνω πανσέτα με χυμό και ξύσμα λεμονιού.

Με αυτό που θα περισσέψει κάνουμε την σαλάτα, βάζουμε σε ένα μπολ ψιλοκομμένο λάχανο ντομάτα και ρεβίθια με ρύζι. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα, περιχύνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε την σαλάτα και βάζουμε επάνω ή μέσα κομμάτια πανσέτα και τελειώνουμε με ξύσμα λεμονιού και προαιρετικά φρέσκια ρίγανη.

Μυστικά

Αν θέλετε περισσότερο ή λιγότερο λάδι βάζετε, μπορείτε να προσθέσετε και 1 κ.γ βούτυρο στο ρύζι ή να αλλάξετε κάποιο μπαχαρικό.

Μπορείτε να προσθέσετε στην σαλάτα και κόκκινο λάχανο, ξινόμηλο και κράνμπερις.

Αντί για ντομάτα στη σαλάτα να βάλετε ντοματίνια και κάποιο σκληρό τυρί, στην πανσέτα όταν την ψήσετε λίγο μέλι.

Αν κάποιος δεν τρώει κρέας ή δεν θέλει να φάει, μπορεί αντί για πανσέτα να ψήσει μανιτάρια.

Καλή Επιτυχία !!

Φασολοκεφτέδες

Μία συνταγή για Φασόλια από τη φίλη και Food Blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου.
Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και στο Blog της https://elpidaslittlecorner.gr/

Τα όσπρια κάποτε τα τρώγαμε σπάνια, φασόλια και φακές δεν ήταν το καλύτερο μου πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα. Μαγειρεύω πολύ συχνά όσπρια, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Σούπα, σαλάτα, στον φούρνο ανάλογα την διάθεση και τον καιρό, γιατί τον χειμώνα τρως αλλιώς τα όσπρια. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή να φτιάξετε διαφορετικά τα φασόλια, μια πρόταση και για κάποιον που δεν τρώει κρέας.

Πάμε στην κουζίνα μου να φτιάξουμε διαφορετικά κεφτεδάκια, με φασόλια.

Υλικά


1 κούπα φασόλια "Πρεσπιώτικη Γη"
1 κρεμμύδι
1 καρότο
Κόκκινη πιπεριά
Πράσο (το άσπρο)
1 σκελίδα σκόρδο(προαιρετικά)
Φρέσκο κρεμμύδι
2 κ.σ πλιγούρι (μουσκεμένο σε νερό 10 λεπτά και στραγγισμένο)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ μπέικιν
2 κ.σ νισεστέ
Αλάτι - πιπέρι - κουρκουμά
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα περίπου αλεύρι
2 κ.σ ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση


Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν, μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε την κουζίνα και αφήνουμε μισή ώρα όπως είναι σκεπασμένα. Βράζουμε δέκα λεπτά στην χύτρα τα φασόλια ή σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν.

Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα περνάμε από το μούλτι, ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά αν δεν τα τρώνε τα παιδιά σας τα περνάτε και αυτά από το μούλτι.

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να ενωθούν τα υλικά.

Πλάθουμε τους κεφτέδες αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.

Μυστικά


Αλεύρι λέω περίπου, η ζύμη κολλάει ελαφρώς γι αυτό λαδώστε τα χέρια σας.


Μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο, στη λαδόκολλα.

Καλή Επιτυχία !!

Φασόλια στον φούρνο

Υλικά για τέσσερα 4 άτομα

Μισό κιλό γίγαντες
Δύο μεγάλα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
Δύο μεγάλα ψιλοκομμένα καρότα
Δύο κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Μισή κούπα πελτέ ντομάτας
Ένα ματσάκι μαϊδανό με λίγο σέλινο μαζί
Λίγο σκόρδο κατά προτίμηση
Μια κουταλιά ρίγανη
Μια κουταλιά δυόσμο ξερό ή χλωρό εάν έχουμε
Μια κουταλιά κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο
Μια κούπα λάδι

Εκτέλεση ¶ τρόπος

Πλένουμε τα φασόλια.

Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όχι χύτρα) με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, κλείνουμε το μάτι κουζίνας και τα αφήνουμε μια (1) ώρα περίπου για να μουλιάσουν καλά. ( Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τα μουσκέψουμε από το βραδύς)

Αφού φουσκώσουν τα φασόλια μας τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τα ψιλοκομμένα καρότα.

Μέσα στο ταψί μας τώρα βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις ψιλοκομμένες πιπεριές, ρίχνουμε το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου μαραθούν λίγο.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τον μαϊδανό και όλα τα μυρωδικά μας.

Αφού έχουν βράσει τα φασόλια τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ζουμί τους και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45'' λεπτά περίπου.

Δεν πρέπει να χάσουν όλο το ζουμί τους, άμα χρειαστεί ρίχνουμε λίγο βραστό νερό.


Φασόλια φούρνου ένας Δεύτερος τρόπος!

Υλικά για τέσσερα 4 άτομα

Μισό κιλό γίγαντες
Σάλτσα ντομάτας
Ένα (1) φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπεριά, ρίγανη
Καρότο και πιπεριά ψιλοκομμένα
Σέλινο ψιλοκομμένο
Ένα (1) κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση ΄Β τρόπος

Αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό για να μουλιάσουν.

Το πρωί τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν για μία (1) περίπου ώρα.

Μετά, τα πλένουμε σε σουρωτήρι.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς θερμοκρασία.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί.

Μετά βάζουμε τα φασόλια και ρίχνουμε νερό το οποίο έχουμε ήδη ζεστάνει (προσοχή, το νερό να σκεπάζει τα φασόλια).

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν.

Όταν σωθεί αρκετά το νερό, σβήνουμε το φούρνο.

Καλή Επιτυχία !!

Φασόλια σούπα

Υλικά για τέσσερα 4 άτομα

Μισό κιλό πλακέ
Δύο μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Δύο κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Δύο ψιλοκομμένα καρότα
Μισή κούπα πελτέ ντομάτας
Μισή κουταλιά κόκκινο πιπέρι
Λίγο μαϊδανό και σέλινο
Μια κουταλιά σούπας ρίγανη και λίγο δυόσμο ξερό
Μια κούπα ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Πλένουμε τα φασόλια.

Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όχι χύτρα) με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Κλείνουμε το μάτι κουζίνας και τα αφήνουμε μια (1) ώρα περίπου για να μουλιάσουν καλά. ( Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τα μουσκέψουμε από το βραδύς)

Αφού έχουν φουσκώσει τα φασόλια μας τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τα ψιλοκομμένα καρότα τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και τα δύο κρεμμύδια ολόκληρα.

Τα φασόλια μας σε μισή ώρα έχουν βράσει (προτιμώ κατσαρόλα και όχι χύτρα).

Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα κρεμμύδια και τις κόκκινες πιπεριές και τα αλέθουμε στο μούλτι, μετά τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και στην συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.

Τα αφήνουμε να πάρουν μια - δύο δυνατές βράσεις και στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι και.. καλή σας όρεξη.

Καλή Επιτυχία !!

Πίτα με φασόλια και λουκάνικο

Μία συνταγή για Φασόλια από τη φίλη και Food Blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου.
Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και στο Blog της https://elpidaslittlecorner.gr/

Κάθε φορά που σκέφτομαι να φτιάξω κάτι στην κουζίνα, θέλω να δω πως θα βγει.
Έτσι ήθελα να δοκιμάσω αλλιώς τα φασόλια, αφού με έχετε μάθει πλέον δεν θέλω τα ίδια και τα ίδια.

Ναι - ναι καλά διαβάσατε έβαλα τα φασόλια σε πίτα, γιατί όχι σε ένα κομμάτι έχετε ψωμί, φασόλια και λουκάνικο.
Πάμε στην κουζίνα μου να μοιραστώ μαζί σας την σκέψη μου, να φτιάξουμε μια διαφορετική πίτα.

Υλικά για την ζύμη

170 γρ. αλεύρι για πίτες
½ κ.γ αλάτι
½ κ.σ ξύδι
1 κ.σ ελαιόλαδο
90 γρ. περίπου χλιαρό νερό
τριμμένη φέτα
ρίγανη
1/4 κούπας λάδι για τα φύλλα

Υλικά γέμισης

1 χωριάτικο λουκάνικο
½ πράσο το άσπρο μέρος
½ κρεμμύδι
1 κ.σ πελτέ
1 κ.σ μπαλσάμικο
Αλάτι - πιπέρι - πάπρικα
2 κούπες βρασμένα φασόλια Παπούδα "Πρεσπιώτικη Γη"
1/4 κούπας ζεστό νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι, το κρεμμύδι, το πράσο και μόλις γυαλίζουν προσθέτουμε το λουκάνικο, κομμένο σε καρέ.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαλσάμικο, τα μπαχαρικά και τα φασόλια, ανακατεύουμε και τελειώνουμε με το ζεστό νερό, μετά από 1-2 λεπτά είναι έτοιμο δεν πρέπει να έχει υγρά η γέμιση.

Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει τελείως και συνεχίζουμε με την ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, να μην κολλάει στα χέρια σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Χωρίζουμε την ζύμη στα τρία και ανοίγουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε το φύλλο λαδώνουμε και το ίδιο κάνουμε με τα άλλα δύο φύλλα επάνω αλείφουμε με το λάδι της γέμισης.

Ψήνουμε τα φύλλα στους 180 βαθμούς 20 λεπτά περίπου, βάζουμε πάνω τα φασόλια, τριμμένη φέτα, ρίγανη και ψήνουμε 5-10 λεπτά ακόμα.

Μόλις ψηθεί η πίτα προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.

Μυστικά

Μπορείτε να προσθέσετε στα φασόλια, καρότο, κόκκινη πιπεριά.

Αν σας αρέσουν τα καυτερά να βάλετε μπούκοβο.

Να βάλετε όποιο τυρί σας αρέσει, χρησιμοποιείστε φασόλια που σας περίσσεψαν.

Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να βάλετε σφολιάτα.

Καλή Επιτυχία !!

Κεφτεδάκια Φακής με Λιγκουίνι

Μία συνταγή για Φακές από τη φίλη και Food Blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου.
Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και στο Blog της https://elpidaslittlecorner.gr/

Αν κάποιος δεν τρώει κρέας, για αυτούς που νηστεύουν ή για τα παιδάκια που δεν αγαπάνε τις φακές.
Ναι φακές αλλιώς, κεφτεδάκια με ζυμαρικά ή πατάτες, έτσι θα φάνε σίγουρα φακές.

Και για εμάς που τις αγαπάμε μια διαφορετική πρόταση, γιατί πολλές φορές δεν θέλουμε να τρώμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.

Υλικά για τους κεφτέδες

250 γρ φακές
1 κρεμμύδι
1 σκελιδα σκόρδο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 πατάτα
1 καρότο βρασμένα
2 φέτες ψωμί ψίχα
½ κούπα αλεύρι
Αλάτι - πιπέρι - κουρκουμά Κάρυ - κύμινο - πάπρικα Δυόσμο - μαϊντανό


Σάλτσα ντομάτας


2-3 ώριμες ντομάτες
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
½ κ.σ ζάχαρη
Αλάτι - πιπέρι Ρίγανη - βασιλικό
1 πακέτο ζυμαρικά Λιγκουίνι ή όποιο ζυμαρικό έχετε

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές να βράσουν μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε 30 λεπτά.

Αφού περάσει η μισή ώρα βράζουμε τις φακές 5-10 λεπτά, ανάλογα τις φακές και τις στραγγίζουμε.


Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο, να γυαλίσουν 2-3 λεπτά.

Περνάμε τις φακές για λίγο από το μούλτι, προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.


Συνεχίζουμε με την σάλτσα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, πλάθουμε κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα ψήνουμε 15-20 λεπτά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον τελικό χρόνο και τα βάζουμε στην σάλτσα, σερβίρουμε με κεφτεδάκια φακής.

Μυστικά Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να βάλετε 1 αυγό και τριμμένο τυρί.

Να προσθέσετε μανιτάρια ή να βάλετε τριμμένη φρυγανιά.

Μπορείτε αντί να τα ψήσετε να τα τηγανίσετε.

Αντί για τριμμένο τυρί από πάνω να βάλετε τριμμένο καρύδι και τριμμένη φρυγανιά, αφού τα περάσετε από το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Μπορείτε να βάλετε φακές που σας περίσσεψαν, αφού τις στραγγίσετε.


Καλή Επιτυχία !!

 

@2019 by Πρεσπιώτικη Γη